ZPV Říčany 2014

27.09.2014 22:18

V sobotu 4.10.2014 jedeme na podzimní kolo celoroční hry Plamen. Tentokrát se koná v Říčanech u Prahy v lese okolo koupaliště Jureček. S sebou vhodné oblečení i obuv, svačinu, hrnek a hlavně dobrou náladu.

Hlídka A:      Vašek                        Hládka B:    Jirka                        Hlídka C:         Lojzík

                    Ruda                                              Danda                                            Martin

                    Dominik                                          Sam                                                Honza

                    Tomáš                                             Adam                                             Kuba

                    Dan                                                Nikola                                            Terezka

Závodníky čeká soutěž ZPV, tzv. braňák - jednotlivé hlídky na trati (mladší cca 2 km, starší cca 3 km) navštěvují šest stanovišť, na kterých plní úkoly. Nezvládnutí úkolů je odměňováno trestnými body, které se přičítají k čistému času strávenému na trati. Plnění úkolů na kontrolách začíná teprve po doběhnutí posledního člena hlídky. Na trať nemá nikdo přístup s výjimkou těch závodníků, kteří jsou na trati podle časového rozpisu, rozhodčích a členů štábu (kteří mohou doprovázet hosty).

Disciplíny:

  1. Střelba ze vzduchovky (na špalíčky o rozměrech 7 x 5 x 2 cm, postavené na podkladové desce. Špalíčky jsou postaveny 10 cm od sebe, ve výšce 30 cm nad zemí. Všichni členové soutěžní hlídky střílí na pokyn rozhodčího z pěti stanovišť. Každý člen hlídky vystřelí tři rány na tři špalíčky ve vzdálenosti 10 m v poloze ležícího střelce. Podaří-li se některému ze soutěžících povalit své tři špalíky na méně než tři rány, zbývajícími náboji nesmí vystřelit na špalíky jiného člena ani je žádnému věnovat. Každý soutěžící signalizuje ukončení střelby zdvižením ruky. Po skončení střelby posledním členem hlídky pokračuje hlídka v závodě.)
  2. Základy topografie (1. úkol – každý člen hlídky si vylosuje a určí 1 topografickou značku, 2. úkol – hlídka zorientuje mapu pomocí buzoly)
  3. Uzlování (Každý člen hlídky si vylosuje a uváže jeden z těchto uzlů: TESAŘSKÝ, ZKRACOVAČKA, PLOCHÁ SPOJKA, LODNÍ, ÚVAZ NA PROUDNICI)
  4. Základy první pomoci (Hlídka se rozdělí na dvojici a trojici, ve trojici provedou na jednom soutěžícím obvaz zraněného kolena třícípým šátkem a přenesou jej pomocí stoličky z lidských rukou na vzdálenost 20 m; ve dvojici znehybní jeden soutěžící druhému poraněnou horní končetinu pomocí třícípého šátku a doprovodí jej, tzv. živou berlou = nezraněnou horní končetinu položí zraněný ošetřovateli okolo krku na určitou vzdálenost; po transportu musí být zranění ovázáno přesně podle nákresu – viz sešit)
  5. Požární ochrana (1. Úkol - každý člen hlídky si vylosuje jednu grafickou značku technických prostředků PO a přiřadí ji k odpovídajícímu prostředku; 2. Úkol - Každý člen hlídky si vylosuje 1 obrázek a ústně k němu určí jeden vhodný a jeden nevhodný hasební prostředek)
  6. Překonání překážky po vodorovném laně (Každý člen hlídky překoná ručkováním nebo jiným libovolným způsobem na laně zavěšeném bezpečně mezi dvěma stromy vzdálenost 3 m kategorie mladší a 4 m kategorie starší (tuto vzdálenost musí překonat ruce závodníka).